Насловна страна Новости Историја Održan parastos nastradalim 1941. godine u nekadašnjem Trezoru

Održan parastos nastradalim 1941. godine u nekadašnjem Trezoru

2391

Danas je održan parastos u znak sećanja na nastradale u prostorijama nekadašnjeg Trezora koji su služili užički sveštenici. Naime, 22. novembra 1941. godine, dogodila se eksplozija u trezoru bivše Narodne banke Jugoslavije u kojoj je stradalo oko 120 radnika i civila koji su se tu sklonili od bombardovanja. Delegacije grada Užica i gradske opštine Sevojno, Fabrike Prvi partizan, boračkih organizacija, vojske, udruženja građana i potomci nastradalih položili su vence na spomenik žrtvama koji se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja.

Predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović rekao je da je dužnost svih nas da pamtimo njihovo stradanje i otpor koji su oni pružili okupatoru. Potsetio je da je u podzemnim prostorijama izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata, za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, nakon oslobođenja Užica 24.septembra 1941. godine i uspostavljanja Užičke republike, po naređenju Vrhovnog štaba prostor adaptiran za potrebe fabrike oružja i municije koja je tada radila u tri smene:

„Partizani su ove tunele koristili sve do tragične eksplozije 22.novembra 1941.godine u kojoj je izginula čitava smena radnika i civili koji su se zatekli u skloništu.“ rekao je Mitrović i dodao da: „Njihovu žrtvu i doprinos pobedi nad okupatorom ne smemo i nećemo nikada zaboraviti. Danas smo ovde da se još jednom poklonimo njihovim senima.“