Насловна страна Новости Политика Смењени директор „Аеродрома Поникве” тужи град

Смењени директор „Аеродрома Поникве” тужи град

2248

„Поднећу суду тужбу против града Ужица, јер сматрам да сам противправно смењен с функције директора ЈП ’Аеродром Поникве’, коју сам успешно обављао шест година.”

То за „Политику” каже Саша Савић, кога је ужичка власт недавно разрешила челног места у градском јавном предузећу задуженом за бригу о овдашњем аеродрому Поникве, знатно обновљеном, али и даље неспремном за редован авио-саобраћај. Уместо Савића, након поништавања конкурса, за в. д. директора овог предузећа градска скупштина је прошлог месеца поставила Славишу Димитријевића. С тим што се смењени директор, један од ретких који је на том месту био и током власти ДС и СНС, никако не мири с таквим исходом, сматрајући да је оштећен.

Саша Савић је руководио ЈП „Аеродром Поникве” од оснивања предузећа, још док је у Ужицу и држави владала Демократска странка. За његовог руковођења – а на тој директорској функцији је задржан и кад је СНС дошао на власт – ова ваздушна лука је разминирана, највећим делом обновљена, добила је нову пристанишну зграду и покренут је цивилни саобраћај генералне авијације: са писте су почеле да полећу и на њу слећу мањи пословни авиони. Јесенас је све било спремно да се крене и у ограђивање овог аеродрома, што је важан услов за летове већих авиона и успостављање редовног авио-саобраћаја. Али градска власт је онда сменила Савића.

Томе је претходио конкурс за директора ЈП „Аеродром Поникве”, расписан марта ове године, чији је исход постао познат тек средином октобра. Учествовала су три кандидата (Савић и још двојица), али је конкурс поништен. Градска комисија је то образложила да се поступило по приговору једног од кандидата: приликом провере знања страних језика знање руског код двојице (Савић говори енглески) испитивао је професор италијанског језика. Такав парадокс довео је до поништавања конкурса, али убрзо и до одлуке о ускраћивању поверења Савићу.

Но да конкурс није био пресудан, већ да су превладали други разлози за смену овог директора, потврдила је потом одржана седница Скупштине града. Мада су хтели да се Савићева смена обави без много приче, представници града су, испровоцирани од опозиције која се питала зашто град смењује најуспешнијег директора, ипак објаснили шта му замерају. Градоначелник Тихомир Петковић казао је да Савић није требало да присуствује међународној конференцији о аеродрому Поникве коју је на Златибору организовала општина Чајетина, рекавши да је став града (а аеродром води градско предузеће) био да се на тај скуп не иде, али је Савић ипак отишао. Приговорио му је и на својевољно одлучивање каткад без договора са управом града, да није хтео да се одрекне дневница кад су то други директори јавних предузећа радили, да је одбио градску препоруку код конкурса за ограђивање аеродрома. – Он је директор јавног предузећа и мора да спроводи политику градске управе. Док сам ја градоначелник, Савић неће бити кандидат за директора – поручио је с говорнице Петковић, док су се одборници опозиције чудили да се замера директору аеродромског предузећа што је отишао на конференцију о том аеродрому, замишљеном да буде регионални, а не само ужички.

После свега Саша Савић, како каже, не жели да буде жртва политикантства и зато ће задовољење потражити на суду. – Што се тиче замерки о дневницама, наплаћивао сам их само кад сам својим возилом службено ишао у Београд, при томе из свог џепа плаћајући гориво. У последње две године ишао сам тако 15 пута својим аутом у главни град, где се налазе све институције надлежне за рад аеродрома, а наплатио укупно 26.000 динара дневница. Код одбијања препоруке града за потписивање уговора о ограђивању аеродрома, тврдим да није било законског основа за такав уговор и да ће се нижа цена извођења радова постићи с новим тендером. А присуство директора „Аеродрома Поникве” конференцији на Златибору било је логично и потребно, да се ту не би износиле паушалне оцене о улагањима и перспективама ове ваздушне луке – одговара на замерке Саша Савић и додаје да ће, упркос свему, поново конкурисати за директора ЈП „Аеродром Поникве” јер је недавно расписан нови конкурс.