Насловна страна Новости Историја Grad Užice bogatiji za sliku Kasapčića mosta

Grad Užice bogatiji za sliku Kasapčića mosta

2352

Slika „Užice, pejzaž“ predstavlja Kasapčića most i izvedena je u tehnici ulja na platnu i dimenzija je 55 h 77, 5 cm. Delo je slikara Vinka Grdana iz 1933. godine o čemu svedoči i signatura latinicom dole desno – Vinko Grdan 1933. Ova slika svedoči o arhitekturi grada Užica i kao takva pored umetničkih i kulturnih kvaliteta ima i dokumentarno-istorijski značaj za grad Užice.

Vinko Grdan (1900 – 1980) je hrvatski i srpski akademski slikar koji je proveo period od januara 1928. do septembra 1934. u Užicu gde je radio kao profesor Učiteljske škole. Nakon rata Grdan je profesor crtanja, slikarstva i kompozicije na novootvorenoj Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu, kasnije i njen dekan. Slikarstvo Vinka Grdana ispočetka je bilo nabijeno socijalnim temama, da bi kasnije postalo intimističko i kolorističko. Jedan od najznačajnijih predstavnika socijalne umetnosti u Srbiji koji baš za vreme svog boravka u Užicu najčešće slika delove grada, stare kuće, ulice, bašte, užički most…

Kasapčića most ili Kasapčića ćupriju je sagradio Mehmed-beg Kasapčić 1627/28 godine a srušen je prilikom povlačenja nemačke vojske 15. decembra 1944. godine od strane Nemaca.