Насловна страна Новости Инфраструктура Gradski mostovi kao sloj identiteta grada Užica

    Gradski mostovi kao sloj identiteta grada Užica

    2381

    Grad Užice je angažovao prof. dr Vladimira Lojanicu za saradnika na razvoju novog sloja identiteta grada Užica i unapređenja svih značajnih gradskih prostora Grada prepoznatih za transformaciju.

    Jedan od prvih koraka ove transformacije jeste REKONSTRUKCIJA I POVEĆANJE KAPACITETA GRADSKIH MOSTOVA. Na ovaj način bi se afirmisalo transferzalno razvijanje gradskih tokova i aktiviralo korišćenje rečnih obala reke Đetinje kao važnog gradskog resursa.

    U narednom periodu Užice Oglasna Tabla će svojim pratiocima predstavljati rešenja kreirana od strane prof. dr Vladimira Lojanice.

    Gradski mostovi kroz istoriju predstavljali su značajna težišta u gradu.

    I kao takvi dobijali su poseban OBLIKOVNI KARAKTER KOJI BI NAGLASIO NJIHOVU PREPOZNATLJIVOST.

    Danas sa mnogo smelijim konstruktivnim rešenjima i prepoznatljivim oblikovanjima, mostovi predstavljaju prostorne ali i vremenske simbole prelaska „u novo“.

    Tako imamo čuvene milenijumske mostove koji predstavljaju simbole prelaska u novu eru, a postaju prepoznatljivi simboli grada i turističke atrakcije.

    Po tim principima postavljen je koncept rešenja, tako da se aktivacijom mostova podigne kvalitet gradskog prostora.

    NI JEDNO REŠENJE NE PREDPOSTAVLJA IZGRADNJU NOVOG MOSTA, NEGO REKONSTRUKCIJE I OBLAGANJE POSTOJEĆIH STRUKTURA, tako da se maksimalno iskoriste postojeći kapaciteti izgrađenog fonda.