Насловна страна Новости Политика Ужице у трци за милион франака

Ужице у трци за милион франака

2262
Миодраг Петковић
Миодраг Петковић

Град Ужице је конкурисао за програм ,,Реформа пореза на имовину” на бази споразума о сарадњи потписаног од стране Швајцарске владе, односно амбасаде у коју је укључена њихова Агенција за развој и сарадњу (SDC) и представника Владе Србије, тачније Министарства финансија и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, рекао је у изјави за Глас западне Србије члан Градског већа за буџет и финансије Миодраг Петковић.

,,Реч је о програму који се односи пре свега на локалне самоуправе и њихово унапређење система наплате пореза на имовину. Наиме постоје подаци да у Србији, а такав је случај и у нашој локалној самоуправи, постоји велики број некретнина ван система пореза на имовину. Управо циљеви овог програма јесу боља наплата, односно бољи обухват непокретности и њихова евиденција у систему пореза на имовину. Затим унапређење локалне пореске администрације и трећи једнако важан циљ, веће учешће грађана у процесу трошења средстава који су добијени од пореза на имовин”, каже Петковић.

Он додаје да су прошле године имали значајне активности на унапређењу система пореза на имовину које су дале солидне резултате.

,,Постоји простор за додатно унапређење, јер 15 одсто непокретности у нашој локалној самоуправи није у систему пореза на имовину. Основни циљ јесте да користиће овај програм употпунимо нашу базу података, а људе које будемо ангажовали за то биће плаћени из пројекта”, наводи Петковић додајући да је основни циљ пореза на имовину да буде праведан.

Према његовим речима предвиђена је и награда од милион швајцарских франака за оне локалне самоуправе које у овом програму постигну најбоље резултате, а Петковић се нада да ће град Ужице ући у програм и моћи да конкуришемо за ту награду.