Насловна страна Новости Инфраструктура Užice u pripravnosti zbog “urbanih poplava” i bujičnih potoka

Užice u pripravnosti zbog “urbanih poplava” i bujičnih potoka

1069
Zorana Militarov
Zorana Militarov

Usled kiše koja zasipa grad od noćas, a naročito od padavina čije se povećanje intenziteta najavljuje u popodnevnim satima i večeras, Užice je mobilisalo ekipe i mehanizaciju koje bi trebalo da spreče evenutalne nevolje.

Prema rečima Zorana Militarova, načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, pri kojoj su poslovi za vanredne situacije, preduzete su redovne mere za odbranu od poplave jer postoji rizik od bujičnih potoka i „urbanih poplava“ – izlivanja kanalizacija i zadržavanje vode u iskopinama na kojima trenutno traju infrastrukturni radovi.

“Pripravnost javnih preduzeća je podignuta na viši nivo, spremljeni su džakovi sa peskom za prvu liniju odbrane, kritični vodotokovi su pročišćenji na par mesta gde bi moglo da dođe do izlivanja usled zakrčenja, očišćenje su kanalizacione rešetke, JKP „Niskogradnja“ je na nekoliko vozila prikačila raonike za čišćenje vlažnog snega koji je najavljen, poverenici u seoskim mesnim zajednicama su spremili ljudstvo za potrebu da se reaguje”, kaže za Militarov.

Intezitet kojim kiša trenutno pada, napominje on, ne može dovesti do problema, ali će oblaci koji dolaze sa severa popodne i večeras doneti mnogo jače pljuskove i sneg koji već provejava na planini Jelova Gora.

Na Đetinji koja protiče kroz Užice, kao i na plavnim rekama u ovom kraju – gornjem toku Zapadne Morave, Skrapežu i Moravici, vodostaji za sada nisu porasli.