Насловна страна Новости Култура Užice pokreće festival filmskog scenarija

Užice pokreće festival filmskog scenarija

1130

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je juče tokom posete ustanovama kulture u Užicu da nije zadovoljan zastupljenošću kulture u medijima u Srbiji.

– Televizije s nacionalnom frekvencijom nisu iskoristile sve potencijale. Mi smo, ne samo Srbija nego i svet, uronjeni u industriju zabave i spektakla koja je često banalna. Emisije posvećene kulturi emituju se na TV stanicama gde ih ima u kasnim večernjim satima, a na nekima ih i nema mada su u obavezi da imaju takav program. U većini štampanih medija kultura dobija nedovoljno prostora – rekao je ministar i apelovao na sve medije da kulturnim sadržajima posvećuju veći prostor.

Upitan o rijaliti programima Vukosavljević ističe da oni nepovoljno utiču na kulturni prostor, ali da ih Srbija nije izmislila.

– To su preuzete stvari kao i mnoge druge s kojima se u nezgodnim procesima akulturacije suočavaju manje kulture i narodi brojčano manji. Ali nije problem što postoje sadržaji te vrste, banalnosti, problem je što izostaju kvalitetni sadržaji na drugoj strani. Naš zadatak nije da uništavamo rijaliti šou programe, mada ja ne gledam blagonaklono na sadržaje koji se tamo afirmišu, nego je potrebno iskoristiti mogućnosti da se našim ljudima ponude bogatiji kulturni sadržaji na koje će se s protokom vremena navikavati. Mnogi primeri su dokaz za to: na sajam knjiga u Beogradu za sedam dana dođe 200.000 ljudi, knjige naših pisaca se prodaju u velikim tiražima, biblioteke povećavaju broj članova, manifestacije su nam posećene.

Ministar Vukosavljević posetio je Užice u danu otvaranja ovdašnjeg značajnog događaja: 22. pozorišnog festivala „Bez prevoda”, u čijem finansiranju ovo ministarstvo učestvuje sa 3,4 miliona dinara. Ovom prilikom najavljeno je i pokretanje međunarodnog festivala filmskog scenarija u Užicu posvećenog oskarovcu Stivu Tešiću, rodom Užičaninu. Grad je osnivač, održava se sredinom decembra, a i Ministarstvo će pomoći.

– U poslednje dve godine po različitim osnovama Ministarstvo je Užicu dalo više od 30 miliona dinara. Vrlo interesantni su potencijali za osavremenjivanje ambijenta užičke tvrđave. Bitno je da imamo razumne vizije, ne pretenciozne već održive, a Užice je svetla tačka na mapi decentralizacije kulturne politike za koju se Ministarstvo zalaže – kazao je ministar kulture.

Na naše pitanje kako komentariše odluku lokalne vlasti u Požegi da ukine Kulturni centar, odgovorio je:

– Prema informacijama koje smo dobili, nije reč o suzbijanju kulturnih sadržaja i aktivnosti u Požegi, već o pravnom prekomponovanju statutarnog tipa. Lokalna samouprava ima razloga, zbog finansiranja ili nečeg drugog, da spoji sport i kulturu. Ljudima su potrebni i sportski sadržaji. Mislim da se oko toga pravi previše buke, pratićemo razvoj situacije.