Насловна страна Забава Театар U Užicu u četvrtak premijera predstave po tekstu Milovana Vitezovića “Serbio, zemljo...

U Užicu u četvrtak premijera predstave po tekstu Milovana Vitezovića “Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe”

1091

Predstava “Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe”, po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Bogdana Jankovića, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Užice u četvrtak, 2. novembra, s početkom u 20 časova.

“Privlačila ga je tragedija. Htela ga je komedija. Obe je doživljavao i pisao. Imao je izbora da ne bude Srbin. Mogao je da bude Grk. Opredelio se za Srbe, tako da nikad nije zažalio i kad su mu oni davali za to dovoljno razloga, ponekad i previše. Voleo ih je neizmerno i oni su mu uzvraćali baš na srpski način. Spoznao je i iskusio srpske karaktere. Srbija mu je bila usudna zemlja”, napisao je o Steriji autor drame Milovan Vitezović i pojasnio da ovaj dramski tekst “uverljivo pokazuje Sterijin put u Srbe i kako ih je uveo u red kulturnih naroda Evrope”. Reditelj Bogdan Janković iz Novog Sada je objasnio da se predstava bavi devetogodišnjim Sterijinim boravkom u Srbiji kada je, kao ministar prosvete, osnivao najvažnije institucije srpskog naroda, kao što su začetak Akademije nauka, Narodni muzej, Čitalište…

“Sterija se u komadu bori sa politikom, mentalitetom naroda, strahom od promena, nepismenošću i stavom države da su prosveta i kultura trošak. Srbija je, posle Sterijinog boravka i rada u njoj, doživela promenu, ali nažalost i danas prepoznajemo prepreke onog vremena, poručio je reditelj.”

U komadu igraju Vahidin Prelić, Dušan Radojičić, Hadži Nemanja Jovanović, Branislav Ljubičić, Igor Borojević, Tanja Jovanović i Slobodan Ljubičić. Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, kostime Tatjana Jovanović, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, scenski pokret Ivica Klemenc, dizajn zvuka Nikola Pejović, a dizajn svetla Radomir Stamenković.