Насловна страна Новости Бизнес Ружић: Угасити Танјуг је као када би затворили Кока-колу да би се...

Ружић: Угасити Танјуг је као када би затворили Кока-колу да би се Пепси-кола радовала, наступ медијске групе у Тирани нехигијенски

887

Јучерашњи састанак са неформалном медијском групом за слободу медија на коме сам  присуствовао са министром Вукосављевићем и премијерком Аном Брнабић био је тежак и трајао је око два сата, казао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић. На састанку је та медијска група изнела захтеве међу којима су брисање Танјуга, и тотално повлачење државе из Новости и Политике што би могао бити и њихов крај.

,,Мислим да би се Моше Пијаде превртао у гробу када би се затворио Танјуг, то вам је као да сада затворите Кока-колу како би се Пепси кола радовала. Морам да кажем, и то уопште није тајна да је Држава Србија и локалне самоуправе, у ствари држава преко трансфера које локалне самоуправе добијају у овој години предвидела за медијске активности у читавој Србији око 1,8 милијарди динара. Од тога је реализовано, мада се та цифра мења сваки дан, око 850 милиона динара. 
Држава веома води рачуна о медијима у локалним срединама али наравно морате битии  у позицији да се изборите на тржишту, јер не живимо више у социјализму. Ко на тржишту уме да се избори тај ће и радити, било је неких других захтева, који залазе у неке друге теме које су такође веома значајне, неке су и легитимне. Међутим веома је битно је да се слика о медијском мраку која постоји у Србији замени са реалности”, рекао је Ружић.

Говорећи о наступу неформалне групе која је пре неколико дана у Тирани носила црне мајце  као симбол медијског мрака у Србији, Ружић је казао ,,Ја никада нећу, нити ћу критиковати било ког новинара, ма из ког удружења или медија долази, али покушај да се држава Србија на тај начин представи у иностранству није питка чак није ни хигијенска“, казао је он.

Он је рекао да је отворен и за то да се дијалог настави, а свакако оно што је интенција била је да склонимо ауру да нико неће да разговара у Србији са неким организацијама и представницима медија и зато се председница определила да примимо и ову групу.