Насловна страна Новости Инфраструктура Pri kraju radovi na konzervaciji gornjeg grada Užičke tvrđav

Pri kraju radovi na konzervaciji gornjeg grada Užičke tvrđav

1188

U toku su završni radovi prve faze konzervacije zidina užičkog Starog grada koje je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva Ivan Milunović posetili su Stari grad i obišli radove.

„U prvoj fazi izvršena je delimična konzervacija i rekonstrukcija gornjeg i srednjeg grada, a u narednim fazama biće rekonstruisana i vodena kula, što je jedan od najvažnijeh i najzahtevnijih poslova. Procena je da će ukupni radovi iznosi oko 70 miliona dinara, tako da će nam trebati pomoć i od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva ali i od nadležnog ministarstva“, rekao je Petković i naglasio činjenicu da je Stari grad odabran kao jedan od projekata koji se najviše finansira iz budžeta Ministarstva kulture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1973. godine radio na konzervaciji Starog grada i ti radovi su trajali do 80-ih godina, a trenutni radovi su njihov nastavak i revizija, koje imaju za cilj da se zidine koje su pod uticajem vremena i ljudi došle u stanje u kojem jesu, kozervišu i da ovaj deo Starog grada postane siguran za posetioce.

„Zavoda za zaštitu spomenika kulture u narednim danima završava radove predviđene u ovoj kalendarskoj godini vezane za projekat konzervacije i rekonstrukcije zidina Užičke tvrđave koja je prvs na listi prioriteta. Obzirom da je ovo višegodišnji projekat koji zahteva ozbiljna finansiska sredstva, nastavak radova je planiran i naredne godine. Očekujemo da će Ministarstvo kulture, koje je ove godine izdvojilo oko 6 miliona dinara za radove na Starom gradu, i naredne godine za sledeću fazu radova na srednjem gradu izdvojiti potrebna sredstva kako bismo došli i do vodene kule. U unutrašnjosti vodene kule je planirano postavljanje lifta kako bismo povezali gornji grad sa gradskom plažom i Hidrocentralom na Đetinji“, istakao je Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Osim ovog posla koji se tiče strogo zidina Starog grada gradsko rukovodstvo nastavlja sa aktivnostima na osmišljavanju dodatnih turističkih sadržaja kako bi Stari grad postao najveća turistička atrakcija užičkog kraja. U narednim danima će biti završena geodetska snimanja Starog grada, koja su osnova za izradu Idejnog projekta Rekonstrukcija Starog grada u svrhu njegovoh stavljanja u turističku ponudu.