Насловна страна Новости Инфраструктура Potpisan ugovor o izradi Idejnog projekta za tunel ispod Kadinjače

Potpisan ugovor o izradi Idejnog projekta za tunel ispod Kadinjače

1173

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, predsednik opštine Bajina Bašta, Radomir Filipović i direktor Instituta za puteve iz Beograda Bratislav Milić, potpisali su danas ugovor o izradi Idejnog projekta i Plana detaljne regulacije za tunel ispod Kadinjače.

Ukupna vrednost izrade Idejnog projekta i Plana detaljene regulacije je oko 26 miliona dinara gde najveći deo finansira Institut za puteve sa oko 18,5 miliona dinara, uz učešće opštine Bajina Bašta sa oko 6 i grada Užica sa oko 1,3 miliona dinara.

„Ovo je za grad Užice značajan datum jer smo na početku realizacije regionalnog projekta koji planiramo da realizujemo zajedno sa opštinom Bajina Bašta. Opština Bajina Bašta, grad Užice i Putevi Srbije su finansijeri ovog projekta čija je projektovana vrednost bila blizu 60 miliona dinara i toliko smo bili spremni da platimo. Na našu sreću, Institut za puteve je ponudio mnogo nižu cifru koja iznosi oko 26 miliona dinara, tako da grad Užice umesto sa 3 učestvuje svega sa oko 1,3 miliona dinara. Rok za izradu projektne dokumentacije je 300 dana, ali se nadamo da će Institut za puteve uspeti za dosta kraće vreme da završi ovaj posao“, istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da će Grad Užice zajedno sa Opštinom Bajina Bašta i Putevima Srbije pokušati da po izradi projektne dokumentacije, u što kraćem periodu obezbede sredstva za njegovu realizaciju.

„Ovaj projekat je veoma značajan za grad Užice ne samo iz razloga što se Užice otvara u tom pravcu, prema bratskoj opštini Bajina Bašta i istočnoj Bosni i Republici Srpskoj, već je bitno i zbog toga jer se nadamo da ćemo izgradnjom ovog tunela ponovo početi da pričamo o izgradnji obilaznice oko Grada Užica. Projekat obilaznice u koji je Vlada Republike Srbije uložila do sada oko 3 miliona evra, a koji je stao sa realizacijom pre 10-tak godina, je veoma zahtevan projekat, vredan oko 20 miliona evra ali verujemo da ćemo zajedno sa ovim tunelom i izgradnjom Koridora 11 do Požege i njegovim nastavkom prema Višegradu praktično rešiti sve ključne saobraćajne probleme grada Užica“, rekao je Petković.

„Ovo je veliki dan za opštinu Bajina Bašta, nastavak započetkog posla iz 2014. godine kada smo od delegacije EU u Srbiji dobili sredstva za finansiranje Idejnog rešenja i Generalnog projekta. Ovde je u bukvalnom smislu u pitanju opstanak Bajine Bašte i mi ćemo izgradnjom tunela ispod Kadinjače i obilaznice oko Užica imati brzu vezu sa autoputem odnosno Koridorom 11 i u ovom trenutku nam je veoma bitno da Bajina Bašta postane predgrađe Užica, da Užičani mogu da izađu na Drinu i da se Podrinje otvori za Srbiju“, istakao je predsednik opštine Bajina Bašta, Radomir Filipović.