Насловна страна Новости Уметност Nada Popović Perišić otvara Jugoslovenski pozorišni festival

Nada Popović Perišić otvara Jugoslovenski pozorišni festival

1436
Nada Popović Perišić
Nada Popović Perišić

Dvadeset drugi Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, koji se igra od 13. do 20. novembra, otvoriće dr Nada Popović Perišić, bivša ministarka kulture, najavljeno je danas iz užičkog Narodnog pozorišta.

Čast da otvori regionalnu teatarsku smotru ukazana je ženi koja je od 1994. do 1998. vodila resor kulture u Vladi Republike Srbije, premijera Mirka Marjanovića, a Užičani je smatraju najzaslužnijom za osnivanje JPF-a jer je 1996. podržala pokretanje ove manifestacije.

Danas je i promovisan zvanični plakat Festivala koji će se igrati pod motom „Za ovo malo duše“, stihom iz pesme „Branim“ Vaska Pope. Na plakatu je prikazana ruka koja gura upaljenu šibicu u ljudsko telo, što simbolizuje, rekoše u Narodnom pozorišu Užice, radni naslov JPF-a, odnosno „grejanja duše“ što je misija predstojećeg Festivala.

U takmičarskom progamu 22. JPF-a nastupiće osam predstava, od kojh četir iz Srbije: „Tako je (ako vam se tako čini) JDP-a, „Ivanov“ NP Beograd, „Moja ti“ Ateljea 212 i „Svedobro“ Narodnog pozorišta Užice.

Dve predstave dolaze iz Crne Gore – „Samoubica“ CNP-a iz Podgorice i „Dokle pogled seže“, autorski projekat Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ iz Cetinja. Hrvatsku i bosanskohercegovačku produkciju predstavljaće po jedan komad: „Priče iz bečke šume“ Kazališta „Gavela“ iz Zagreba i „Moja fabrika“ Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice.