Насловна страна Новости Уметност Energija u formatu papira

Energija u formatu papira

2289

Kada me pitaju da opišem ono čime se u umetnosti bavim, obično im odgovorim citatom Kamija: „Odjednom, osetio sam potrebu za onim što je nemoguće”. Ovako za naš list svoju umetničku misao tumači slikar Veljko Valjarević (26), o čijem stvaralaštvu se govori u umetničkim krugovima u Beogradu. Valjarević u glavnom gradu živi i stvara, a Užičanin je rodom. Veran zavičaju, odlučio je da jedno svoje umetničko delo, crtež „Alegorija stvarnog”, pokloni kao nagradu „Politike” najboljem mladom glumcu na 22. pozorišnom festivalu „Bez prevoda” koji je minulih dana održan u Užicu.

Veljko Valjarević stvara crteže i slike, do sada je imao četiri samostalne izložbe u gradovima Srbije. Sa pohvalama se govorilo o njegovoj prolećnoj postavci u Kući kralja Petra u Beogradu, gde je prikazao koncept: „jedna slika – mnoštvo crteža”.

“Bavim se crtežom i slikom, u mom slučaju jedno bez drugog ne ide. Mada različiti, dobar crtež je preduslov dobre slike. Stvaram svaki dan i mnogo mi je važno da sam okružen svojim delima, jer mi se u komunikaciji sa već stvorenim rađa inspiracija za nova. Formati su različiti, od manjih do monumentalnih. Kad postavim papir ispred sebe osetim u nekom trenutku da je moja energija veća od formata papira, pa pripajam nove, povećavam format crtežu. Tako često nastaju i monumentalni radovi, dimenzija od preko dva metra. Takvi su mi crteži: „Afrikanac i krst u japanskom vrtu”, „Orfej, plod i blud”, „Razvijanje” i drugi. Što se tiče slika, a stvaram ulja na platnu, one su uglavnom iz jednog komada manjih ili većih formata. Ova moja šetnja između stvaralačke raznolikosti način je sakupljanja kreativne energije”, kazuje nam Veljko.

Glavni motiv njegovih dela je čovek, egzistencijalističko poimanje čovekovog bivstvovanja kroz vreme i prostor. Umetnik ističe da se bavi problemom opšte ljudske tragedije koja počinje životom, a završava se smrću. Inspirisan je književnošću i filmom, a posebno uživa u svom rodnom Užicu gde je već samostalno izlagao. Ipak, svetlosti velegrada primamljivije su i za ovog mladog stvaraoca.

“Velika sredina daje mnogo veće šanse umetnicima. Brojnost galerija, muzeja, stvaralaca doprinosi proširenju saznanja o savremenoj likovnoj sceni. Moji planovi za budućnost su da se svim snagama borim da opstanem u slikarstvu, jer sebe ne mogu da zamislim u drugoj profesiji”, kaže Veljko Valjarević.