Насловна страна Новости Инфраструктура Завршена ТС ,,Ужице 1”

Завршена ТС ,,Ужице 1”

1593

У насељу Пора завршена је реконструкција постројења 110kv у трафостаници 110/35kv “Ужице 1”.

Урађена су два далеководна поља, секционисане сабирнице, два трафопоља и асфалтиране нове транспортне стазе. Све то, и посебно нов систем заштите и упраљања микропроцесориским уређајима, обезбедиће сигурније и поузданије снабдевање купаца из града и околине. Реконструкција чија је укупна вредност 29 милиона динара успешно је завршила београдска фирма “Електроисток изградња”, а урађен је “Сименсов” систем заштите. Гради се нова постројења 35kv јер је постојеће одавно загазило у пету деценију. Све је спремнно за његову демонтажу и изградњу новог, које ће бити на истом месту, али у зиданом простору, под кровом. Урађена је пројектна документација и добијено је одобрење за изградњу. Припремни грађевински радови су већ почели. “Електрошумадија” из Младеновца испоручила је најмодернију опрему словеначког TSN-а за чију је уградњу, као и изградњу објекта одабрана београдска “Енергомонтажа”. Укупна вредност реконструкције само овог постројења је 59 милиона динара.

,,Трафостаница је све време радова, који би требало да буду завршени до нове године, под напоном јер се само преко ње снабдевају купци са територије читавог града и околине. Зато је важно да се што већи део послова заврши пре почетка зимске сезоне, када ће она бити под знатно већим отерећењем. Уградњом најмодерније микропроцесорске опреме за заштиту и управљање добићемо много сигурније снавдевање и онемогућићемо хаварије. Број и дужина прекида испоруке електричне енергије биће додатно смањени када изградимо нову трафостаницу 110/35/10 kv “Ужице 2”. Тек када и њу будемо изградили, имаћемо резервно напајање за цео град”, каже Саша Милошевић, директор ЕД Ужице.

Улагања у “старе даме”

Актуелна је реконструкција око век старих малих хидроцентрала “Под градом” и “Турица” на Ђетињи. Грађевинскии електромонтажни радови су великог обима. Планирано је да у овим и сличним хидроцентралама на реци Лим у Прибоју и Сељашници у Пријепољу буде уграђена најмодернија опрема.
Никле су и бројне нове мале хидроелектране, а затражене су дозволе за изградњу још неколико. Зато је важна вест то што је недавно потписан уговор за изградњу ТС 110/35 kv Прибој.