Насловна страна Новости Бизнес Užičani uložili u pogone

Užičani uložili u pogone

979

ZA prvih devet meseci ove godine “Impol seval” izvezao je iz industrijskog predgrađa Užica, mahom put Evropske unije, proizvode od aluminijuma vredne 93,2 miliona evra. Od privatizacije pre 15 godina, slovenačka kompanija uložila je oko 70 miliona evra dobiti u nove pogone i širenje asortimana svoje filijale u Sevojnu, stala je rame uz rame sa najvećim evropskim konkurentima, omogućivši tako da prosečna plata radnika dostigne 65.000 dinara.

“Ulaganjima umesto raspodele dobiti akcionarima, stvaramo mogućnost da u Sevojnu godišnje proizvedemo 150.000 tona toplo valjanih i 80.000 tona hladno valjanih proizvoda. Biće to polovina ukupne proizvodnje poslovne grupacije “Impol” koja posluje i van Srbije. Dostizanje ovog cilja značilo bi da smo postali jedan od najvećih igrača na evropskom tržištu aluminijuma”, naglasio je Jernej Čokl, predsednik Upravnog odbora grupacije “Impol”. “Cilj je da do 2025. godine uđemo u auto-industriju na velika vrata.”

Grupacija “Impol” iz Slovenske Bistrice ukupno zapošljava 2.300 radnika, od toga u Sevojnu radi njih 680.

Kupuju hrvatsku firmy

“”IMPOL” će uskoro učestvovati u proizvodnji oko 300.000 različitih proizvoda i postati veliki igrač na Balkanu, ali i u EU. Ovih dana kupujemo u Hrvatskoj fabriku “TLM” iz Šibenika. Tako ćemo dobiti velike mogućnosti za rast – najavio je Jernej Čokl, predsednik UO kompanije “Impol”.”