Насловна страна Новости Животна средина Projekat „Ja selektujem! A ti?“ u Užicu

Projekat „Ja selektujem! A ti?“ u Užicu

2171

Udruženje nastavnika „Opstanak“ okuplja biologe koji žive i rade na teritoriji Zlatiborskog okruga. Do sada smo osmislili i realizovali brojne aktivnosti u cilju podizanja ekološke svesti i savesti naših učenika, ali i sugrađana. Znamo da bez konstantne edukacije nećemo imati veću uključenost sugrađana u rešavanje ekoloških problema u gradu, pa je i projekat „Ja selektujem! A ti?“, okrenut informisanju građana.

Naime, u okviru projekta prekogranične saradnje, koji je realizovan u Užicu i Tuzli 2013. i 2014. godine, u osnovnim i srednjim školama postavljene su kante za primarnu selekciju otpada. Selektovan otpad iz škola u Užicu, preuzima Regionalna deponija „Duboko“ i beleži podatke o količinama. Na osnovu podataka koje nam dostavljaju, zaključili smo da su ekološke uštede značajne, ali nastavnici biologije, članovi našeg Udruženja, znaju da bi ti podaci bili mnogo puta značajniji ukoliko bi se primarna selekcija odvijala i na teritoriji grada.

Osnovna ideja projekta „Ja selektujem! A ti?“ jeste da sugrađane upoznamo sa ekološkim uštedama koje su selekcijom otpada ostvarili učenici škola u Užicu. Sam naziv projekta je poruka mladih starijima – „Ja selektujem! A ti?“.

Za 5 godina koliko se primarna selekcija otpada u školama odvija, na Deponiju je stiglo 160 tona selektovanog otpada, a to znači papira, plastike, tetrapaka i limenki. Od ukupne količine, papira je 106 tona, plastike oko 38 tona i tetrapaka i limenke više od 17 tona. Kada se ovi podaci preračunaju u ekološke brojeve, dobijamo rezultate za ponos:
– za jednu tonu papira potrebno je poseći 12 stabala – reciklažom 106 tone spasili smo najmanje 1278 stabala!
– za jedan kilogram plastike porebno je 1,9 kilograma nafte – reciklažom 38 tona spasili smo više od 72 tone nafte!
– reciklažom jedne limenke uštedi se električne energije dovoljno za rad sijalice od 100w i to dva sata – reciklažom 17 tona uštedeli smo električnu energiju dovoljnu za potrošnju četvoročlane porodice i to u 20 godina!

Zamislite ekološke uštede ukoliko bi se svi građani angažovali u pravcu primarne selekcije?!

Odštampali smo edukativne postere sa ekološkim uštedama i postavićemo ih u sve škole, predškolske ustanove, vrtiće, na oglasne table javnih institucija u gradu,na mesta okupljanja većeg broja sugrađana, podelili smo svim medijima u gradu, na internet strane i sajtove… Nadamo se da ćemo uspeti da se sugrađeni zamisle, razmisle i uzmu veće učešće u unapređenju sistema primarne selekcije u Užicu. Mala promena u ponašanju pojedinca , kumulativno može imati sjajne ekološke efekte, a informisanje sugrađana o prednostima reciklaže treba da dovede do promene odnosa prema otpadu, od „đubre“ prema „sirovina“.

Projekat „Ja selektujem! A ti?“ podržalo je Ministarstvo zaštite životne seredine Republike Srbije i Grad Užice. Saradnici su nam zaposleni u Regionalnoj deponiji „Duboko“, učenici i nastavnici Umetničke škole koji su dizajnirali poster, učenici i nastavnici biologije u školama u gradu koji su se dodatno angažovali da ekološke ideje dođu do većeg broja građana.

Ovaj projekat je jedan u nizu, kojim želimo postići da, u godinama koje dolaze, primarna selekcija postane poželjna navika žitelja Užica.

Dušica Ristović
zamenik predsednika Udruženja nastavnika „Opstanak“