Насловна страна Новости Здравље Priboj: Na smenu dolaze hirurzi iz Užica

Priboj: Na smenu dolaze hirurzi iz Užica

1015

Zdravstvena ustanova u Priboju već godinama kuburi sa nedostatkom stručnog kadra, pa je – zarad pronalaženja rešenja i “oporavka” nekada renomiranog Odeljenja hirurgije – otpočela realizacija zajedničkog projekta Zdravstvenog centra iz Užica, Opšte bolnice u gradu na Limu i lokalne samouprave.

Shodno usvojenom modelu ispomoći, devetoro hirurga iz užičke bolnice će na smenu ordinirati i pružati pomoć Pribojcima, dok će načelnik Hirurškog odeljenja bolnice u gradu na Đetinji dr Miroslav Stanojević, do daljeg, ovu dužnost obavljati i u “komšiluku”. Troškove dolaska, boravka i rada hirurga iz Užica – koji će, istovremeno, sprovoditi i edukaciju pribojskih kolega – snosiće lokalna samouprava.

“Zahvalan sam predsedniku opštine u Priboju Lazaru Rvoviću i direktoru užičkog Zdravstvenog centra dr Milošu Božoviću za to što su prepoznali naš problem i pronašli način da on bude barem ublažen”, kaže direktor Opšte bolnice u gradu na Limu dr Dragan Pjevčević, dok član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo dr Predrag Terzić napominje da ovo nije samo realizacija strategije za podizanje nivoa zdravstvenih usluga, već i ulaganje u budućnost pribojske hirurgije.

Pribojci, inače, u narednom periodu očekuju i značajnija kadrovska pojačanja, s obzirom na to da se u Opštu bolnicu sa specijalizacije vraćaju dva vrsna lekara.

Na kraju, valja napomenuti i to da je saradnja sa Užičanima – osim značaja za žitelje Priboja – obradovala i ostale ljude sa tromeđe Srbije, BiH i Crne Gore, koji gravitiraju ka ovoj opštini, jer se u praksi mnogo puta pokazalo da su ovdašnja Hirurgija i Porodilište bili prva i najznačajnija instanca za stanovnike Rudog, Čajniča i pljevaljskih sela bližih Priboju, te dela opštine Nova Varoš.