Насловна страна Новости Уметност Poetsko veče u čast Milutina Bojića

Poetsko veče u čast Milutina Bojića

1686

Udruženje potomaka ratnika 1912.-1920 godine major „Kosta Todorović“ u saradnji sa gradom Užicem organizovalo je poetsko veče posvećeno 125. godišnjici rođenja Milutina Bojića na kome su se učesnici nadmetali u kazivanju Bojićeve, kao i rodoljubive poezije naših istaknutih pesnika. Žiri u sastavu: Radoje Andrić, direktor „Lotike“, Milan Ružić, književnik i Petar Blagojević, član Gradskog veća grada Užica odlučio je da užički region na republičkom festivalu rodoljubive poezije „U slavu i čast Milutina Bojića“ koji će se održati 15. decembra u Ratničkom domu – Centralnom domu Vojske Srbije predstavljaju – Milena Čantrak, studentkinja Učiteljskog fakulteta u Užicu, Aleksandra Jovanović, učenica Medicinske škole i Aleksandar Milovančević, učenik Ekonomske škole.

Milutin Bojić je rođen u Beogradu 1892, a umro u Solunu, za vreme rata, 1917.

Bio je veoma popularan jedno vreme zbog svoje Plave grobnice, prevođen na francuski i nemački. Iako skoro početnik u literaturi, on je iza sebe ostavio pesničko delo koje se još mora proučavati, a koje mu obezbeđuje i dalje mesto i prisustvo u našoj pesničkoj tradiciji.

Učenici Ekonomske škole izveli su su program „Milutin Bojić – pesnik bola i ponosa“, a besedu posvećenu Bojiću kazivao je mladi književnik Milan Ružić.

„Lako je bilo, Milutine, voleti Srbiju tvoga doba. Danas je to dosta teže, ali mi se trudimo koliko možemo, jer znamo da je ti uvek voliš za pola srca više od nas. Ko će tebe u tome stići… Ovo nije pesma, ali u ovome ima i bola i ponosa. Ponosa ima jer se radi o tebi, a bola ima jer nisi sa nama. Lanaca, o kojima si pisao, danas ima više nego ikad, a i Kaini su se namnožili, moj Milutine, pa prišli sa svih strana. Takva je danas Srbija, da bi tvoje srce prepuklo da nije stalo onda kada je trebalo“, istakao je Ružić.

Svoje stihove u programu su kazivale i članice književne sekcije Kluba 3 Užice – Georgina Vitorović, Mirjana Polić Marić i Dragica Đurić.