Насловна страна Новости Култура Nedostojno oskarovca Ministarstvo kulture i grad Užice daju milion i po za...

Nedostojno oskarovca Ministarstvo kulture i grad Užice daju milion i po za festival bez jasnog koncepta

2263

Scenarista i romanopisac Stojan “Stiv” Tešić (1941–1996), Užičanin, dobio oskara 1980. za scenario filma “Četiri mangupa” (Breaking Away), u svom rodnom gradu dobiće filmski festival finansiran sredstvima Ministarstva kulture i grada Užica, ali upitno je koliko je on dostojan imena umetnika koji je osvojio Oskara i to kako je osnovan.

Međunarodni festival evropske produkcije takmičarskog karaktera za orginalni filmski scenario „Stojan – Stiv Tešić“ biće održan od 11. do 15. decembra. Njegovi osnivači su produkcijska kuća „Maja film“ i grad Užice.

Prve informacije o održavanju Festivala čule su se na sednici Skupštine grada u oktobru, kada je rečeno da je rebalansom za ovu namenu izdvojeno 700.000 dinara. Potom je, 13. oktobra, kada je ministar kulture Vladan Vukosavljević obišao Užice, gradonačelnik Tihomir Petković saopštio da će Festival biti održan.

“Na ideju o osnivanju festivala posvećenog Tešiću došli smo prošle godine, s obzirom na to da je Tešić jedan od najpoznatijih Užičana i dobitnik Oskara. O tome smo razgovarali sa Mihailom Todorovićem, vlasnikom „Maja filma“, jer on ima iskustva u tome. Todorović je prihvatio da uđemo u projekat i na konkursu kod Ministarstva kulture za Festival dobio 300.000 dinara. Potom je na molbu grada Ministarstvo dodelilo Todoroviću još 500.000 dinara. Grad u ovome učestvuje sa 700.000 dinara”, objašnjava za “Blic” gradonačelnik Tihomir Petković.

Zbog odugovlačenja potpisivanja ugovora o organizaciji Festivala prethodnih dana pojavile su se informacije da je na relaciji Užice – Todorović došlo do određenih problema. Glavni razlog navodno je bio koncept Festivala koji je Todorović predložio jer se smatralo da je neozbiljan da nosi ime oskarovca. Pričalo se i da je Todorović „obletao“ oko kancelarija gradskih rukovodilaca sam namećući ideju o Festivalu pre nego što je ona uopšte zvanično stavljena na sto.

Petković to izričito demantuje.

“S obzirom na to da se bližio Jugoslovenski pozorišni festival, razmišljalo se da Tešićev festival odložimo za 2018, ali nismo mogli jer se novac od Ministarstva morao iskoristiti ove godine. Nikakvih problema sa Todorovićem nije bilo”, uverava gradonačelnik.

On kaže da je, s obzirom na to da je Tešić bio američki državljanin, o svemu obaveštena Ambasada SAD, od koje se očekuje odgovor o eventualnoj finansijskoj podršci ove ili naredne godine.

Za razliku od gradonačelnika koji kaže da je ideja rođena u Gradskoj kući, Mihailo Todorović kaže da je ideja njegova i da je sam na konkursu kod Ministarstva dobio 800.000 dinara.

“Festival će okupiti filmove iz 25 zemalja, a selektor je Radoslav Zelenović”, priča Todorović.

On kaže da će Festival postati tradicionalan i da ovogodišnji zapravo neće biti prvi, već – nulti? O nagradi za najbolji scenario neće odlučivati nikakav žiri nego publika!?

“Ovaj festival neće imati koncepciju u pravom smislu te reči i zato će biti nulti. Od naredne godine ćemo drugačije, pa će budući festivali biti posvećeni nekome od poznatih svetskih scenarista. Ovoga puta dodelićemo nagradu za životno delo ili Puriši Đorđeviću ili Gordanu Mihiću. Na Festival smo pozvali Tešićevu ženu i sina njegove sestre koja živi u Americi, ali još nismo dobili potvrdu da će doći”, objašnjava Todorović.

Mogućnost da Tešićeva supruga Rebeka Gordon Flečer dođe u Užice zbog nultog festivala, saznaje „Blic“, ravne su nuli.

Za kultni Tešićev roman nije bilo para

Narodna biblioteka iz Užica u oktobru je publikovala roman Stiva Tešića „Karu“, prvi put preveden na srpski jezik. Kako rekoše tada u Biblioteci, roman je objavljen zahvaljujući „alternativnim sredstvima finansiranja“ pošto otkup autorskih prava, prevod, lektura i štampa knjige nisu podržani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja. Ostaju nejasni aršini po kojima je Ministarstvo prepoznalo nulti festival, ali ne i publikaciju romana pisanog pre 30 godina a koji je prethodno doživeo 35 izdanja – na engleskom, nemačkom, španskom, francuskom, holandskom i italijanskom jeziku. Pritom, „Njujork tajms“ je „Karu“ proglasio najzapaženijim romanom 1998, a 2012. je u Francuskoj rasprodat u 120.000 primeraka.

Ministarstvo: Komisija podržala festival uz predloge

Na pitanje po kom osnovu su Mihailo Todorović Crni i „Maja film“ dobili 800.000 dinara za pokretanje Festivala filmskog scenarija, iz Ministarstva kulture smo dobili sledeći odgovor:

„Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, namenjenom za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2017. godini, komisija za oblast filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva podržala je projekat ‘Maja filma‘ iz Užica.

Komisija u sastavu: predsednik komisije Miroljub Vučković, članovi komisije Vuk Ršumović i Feti Dautović opredelila je sredstva u iznosu od 300.000 dinara za projekat Međunarodni filmski festival dugometražnog igranog filma ‘Stojan – Stiv Tešić‘. Komisija je podržala osnivanje festivala koji nosi ime našeg oskarovca Stojana – Stiva Tešića. Predlog komisije je da se tokom prvog festivala uspostavi kreativni pravac i mnogo konkretnije definiše broj filmova u konkurenciji, prisutnost inostranih autora scenarista na festivalu i prateći festivalski sadržaji. S tim u vezi, ‘Maja filmu‘ Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je i sredstva u iznosu od 500.000 dinara za izdavanje publikacije ‘Biografija Stojana – Stiva Tešića‘ i za izdavanje kataloga Međunarodnog filmskog festivala dugometražnog igranog filma ‘Stojan – Stiv Tešić‘.“