Насловна страна Новости Инфраструктура Mинистре зашто и ко је одговоран за нерад и расуло нисконапонске мреже?

Mинистре зашто и ко је одговоран за нерад и расуло нисконапонске мреже?

925

Скоро деценију нико не ради ништа на нисконапонским мрежама које су у већини села на подручју Електродистрибуција Краљево и Ужице у катастрофалном стању.

Ко је одговоран за то што у ивањичким селима више нема, него што има струје у зимском периоду? Како је могуће да дистрибуција не одржава трасе и само то чини када снег као и овог пута скрши дотрајале стубове?

Не помаже ни то што сељаци који свом снагом помажу копање рупа вуку стубове својим средствима.

Поставља се оправдано питање министру енергетике Александру Антићу да ли су ово грађани другог реда? Ко раскресује мреже и одржава стубове у Београду?

Зашто се кажњавају људи који су најуредније платише и који су изградили мреже и предали им само на експлоатацију?

Зашто министре ваши људи у подручним дистрибуцијама читаво лето не поставе или замене дотрајале стубове на овом подручју иако мештани и сами нуде помоћ?

Да ли је тачно то што у појединим дистрибуцијама кажу да немају основних средстава да им не да Београд?

Ово су најчешћа питања која већ годинама постављају српски домаћини са сеоског подручја који се баве најчаснијим пословима као што је земљорадња и сточарство и који не касне ни дана са плаћањем обавеза држави.

Тако на пример Владану Алексићу из бајинобаштанског села Овчиње, који се пре годину и по дана вратио из Швајцарске, струја је неопходна како би могао да се бави послом који је започео.

„Овде је увек било проблема са струјом, међутим старији мештани ретко се жале и просто су се привикли на константни нестанак струје. Када сам се вратио почео сам да се бавим неким послом за који ми је неопходна трофазна струја. Некада струја нестане потпуно, а некада само фаза“, каже Алексић за Глас западне Србије.

Према његовим речима, жице од струје у дужини од око 700 метара пролазе кроз шуму, и у њих су се уплеле гране. Чим дуне мали ветар, немамо струје.

Засеок Алексићи има око десетак кућа.

„Лично сам ишао у Електордистрибуцију у Бајиној Башти, али сам добио само обећања. И дежурни радници који долазе да отклоне квар, кажу да треба раскресати гране, али нико ништа не ради“, нагласио је Алексић.

Јованка Думић из Горњих Горачића код Пријепоља, каже да политичари „нису нам давали мира пред изборе, а сада их нема нигде, нити се јављају“.

Према њеним речима, ништа се није променило, само је двапут горе.

„Ми се сваки дан бавимо пребацивањем са фазе на фазу. Пропаде нам храна, машине на струју, млин за стоку ради кад уграбимо у месец дана једанпут. Дистрибуција је нешто стубова променила, али жице стоју обешене на старе и тако висе. Џаба што смо ми о нашем трошку ископали рупу, бетонирали, купили цемент, нема ко да жице само пребаци“, јада се Јованка.