Насловна страна Забава Биоскоп Ljubav u zla vremena

Ljubav u zla vremena

1371

Posle četiri nedelje snimanja na lokacijama u Beogradu i Užicu, film “Ajvar” rediteljke Ane Marije Rosi (sa Majom Todorović potpisuje i scenario), poslednje snimajuće dane imaće uskoro u Stokholmu, u Švedskoj.

Glavne junake drame o ljubavi, i kako preživeti kada se ona izgubi, igraju Nataša Ninković i Sergej Trifunović, a u glumačkoj ekipi su i Gordan Kičić, Branka Petrić, Aleksandra Janković, Paulina Manov, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Igor Borojević, Ivana Šćepanović, Mirko Vlahović, Maja Todorović i Srđan Miletić. Ljubavni “trougao” kojim se rediteljka bavi u svom prvom dugometražnom igranom filmu govori o bračnom paru naših ljudi koji žive u Švedskoj, imaju uspešne karijere, ali nemaju decu, i u Srbiju dolaze za praznike. On u Beogradu ima mladu ljubavnicu, ona to zna, ali o tome ćuti…

Kako je najavljujući “Ajvar” istakla rediteljka, ovaj film je i emotivno, i generacijski, njena lična priča, i priča o ljudima koje poznaje, ali i o vremenu koje su nam “pojeli skakavci”, i u kojem živimo.

– Glavni junaci filma su mojih godina, zanimala me je generacija kojoj pripadam, oni kojima se život prelomio pod pritiskom svega što su podneli, ili nisu mogli da podnesu. To je priča o izmeštenim ljudima koji se, ni tamo gde su otišli da žive nikada neće potpuno ukoreniti, o hrabrosti da se ode, i hrabrosti da se ostane na jednom mestu, i sa jednom osobom. Nisam se bavila velikim društenim temama, ali želim da se to vreme o kojem govorim zabeleži kroz intimnu dramu dvoje ljudi. “Ajvar” je, pre svega, priča o ljubavi, o izborima koje pravimo, o smislu zajedničkog života bez dece, o nestajanju bliskosti i o otuđenju. Rastanak je nešto o čemu se nerado govori, a predstavlja veoma važnu odrednicu u našim životima, i to je ono što je univerzalno u ovom filmu – izjavila je Ana Marija Rosi.

“Ajvar” bio mogao da bude prepoznatljiv i kao “ženski film” – direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografiju potpisuje Mina Lazarević, kostime Ksenija Terzović, a producentkinja je Nikolina Vučetić Zečević (“Biberče” iz Beograda). U “muškom” delu ekipe su montažer Mateja Rackov, koproducent Ivan Đurović (“Artikulacija” iz Podgorice). Film je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije 2015, dobio je i podršku Ministarstva kulture Crne Gore (snima se kao srpsko-crnogorska koprodukcija), a premijerno će biti prikazan septembra 2018.

KRITIKA U “VARAJETIJU”

PRVI igrani film Ane Marije Rosi bio je deo omnibusa “Neke druge priče” iz 2010, snimljen u koprodukciji nekadašnjih jugoslovenskih republika, a režirale su ga rediteljke iz ovih država. Svetsku premijeru doživeo je u glavnom takmičarskom programu festivala u Taormini, na Siciliji, zatim i u Montrealu, a kritičari “Varajetija” su u svom tekstu kao najbolje ostvarenje izdvojili upravo film Ane Marije Rosi.