Насловна страна Новости Политика Brži i jeftiniji proces

Brži i jeftiniji proces

1074

Povodom Evropskog dana civilne pravde i Dana otvorenih vrata, koji Osnovni sud u Užicu obeležava petu godinu zaredom, građanima je ponuđeno da koriste mogućnost medijacije koja je, za razliku od sudskog postupka, brži i jeftiniji način za rešavanje sporova.

Branka Janković, predsednica Osnovnog suda, i medijatori Dragiša Vuković, Vladan Jovanović i Dragana Petrović, ukazali su na prednosti medijacije kao vansudskog načina rešavanja sporova, u kojem stranke dobrovoljno nastoje da sporni odnos reše putem pregovaranja, uz pomoć jednog ili više posrednika – medijatora koji, kao neutralno i nepristrasno lice, posebnim tehnikama, pomaže stranama da postignu sporazum prihvatljiv za obe strane. U tom sudu je 1. oktobra ove godine otvorena Informativna služba koja građanima nudi informacije o medijaciji, a kojom rukovode sudije i sudijski pomoćnici.

“Oni su na raspolaganju građanima svakog radnog dana, kako bi im objasnili na koji način se pokreće proces i pružili pomoć pri izboru medijatora, objasnila je predsednica suda i dodala da informacije građani mogu da saznaju i posredstvom sajta tog suda i letka koji se distribuira. Navodeći da su angažovana četiri medijatora, ona je rekla da je u tom sudu, tokom ove godine, bio samo jedan i uspešno završen postupak medijacije, jer građani nisu dovoljno informisani.

Priznanje za inovacije i efikasnost Vrhovni kasacioni sud je dodelio Osnovnom sudu Užice priznanje za inovacije, doprinos unapređenju efikasnosti i kvaliteta sudskog sistema u ovoj godini. Za devet meseci ove godine ovaj sud je rešio 13.782 predmeta, što je smanjilo njihov broj predmeta za skoro 19 odsto. “I broj nerešenih predmeta je smanjen, sa 10.891 na 8.894. To je takođe veliki procenat jer je u istom periodu bilo 11.785 novoprimljenih predmeta, navela je predsednica i dodala da je prioritet tog suda i rešavanje predmeta koji su u postupku duže od dve godine. U istom periodu rešeno je 5.625 starih predmeta i ostalo je da se reši nešto više od 3.000, od kojih je najveći broj iz parničnih sporova.”