Насловна страна Новости Политика Bivši direktor užičkog aerodroma tuži grad zbog “nezakonite” smene

Bivši direktor užičkog aerodroma tuži grad zbog “nezakonite” smene

2311
Tihomir Petković
Tihomir Petković

Saša Savić, koji je šest godina bio direktor Javnog preduzeća „Aerodrom Ponikve“, a nedavno smenjen sa ove funkcije, najavio je tužbu protiv grada Užica u čijem vlasništvu je bivša vojna vazdušna luka.

Savić, kome je inače u oktobru istekao mandat, a sve posle poništenog konkursa za izbor novog direktora, razrešen je na sednici Skupštine grada koja je na njegovo mesto, sa zvanjem vršioca dužnosti, postavila Slavišu Dimitrijevića.

Interesantno je šta je bila uvertira smeni. Grad je u aprilu raspisao konkurs za direktorska mesta u svim javnim preduzećima u kojima je direktorima u oktobru isticao mandat. Na konkurs za prvog čoveka Aerodroma prijavili su se Saša Savić i još dvojica kandidata, a jedan od njih je Zoran Kovačević, bivši užički gradski većnik.

Jedan od testova koji su polagala trojica kandidata bilo je znanje stanih jezika. Savić se prijavio za engleski a ostala dvojica za ruski jezik. Kovačević je iz ruskog dobio „dvojku“, a onda uložio žalbu – zato što ga je ispitivao profesor čiji je italijanski jezik prvi, a ruski drugi. Grad je uvažio Kovačevićevu žalbu i poništio konkurs, zbog čega je Saša Savić, ostao na mestu direktora. Ispostavilo se – ne dugo.

Na sednici Skupštine grada u oktobru, pre nego što je raspisan novi konkurs za direktora „Ponikava“, Savić je razrešen dužnosti. Kao jedan od razloga gradonačelnik Tihomir Petković naveo je da je Saša Savić, uprkos protivljenju gradskog rukovodstva, prisustvovao međunarodnoj konferenciji o revitalizaciji Aerodroma koju je na Zlatiboru organizovala opština Čajetina.

Ova konferencija, inače, digla je mnogo bure. Iz Užica su smatrali da organizator skupa nije smela da bude Čajetina jer “Ponikve” nisu njeno vlasništvo. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je odgovorio da je puštanje aerodroma od vitalnog značaja za zapad Srbije i deo Republike Srpske, i prebacio Užičanima jer godinama ne mogu da osposobe “Ponikve” za prijem velikih aviona.

Saviću je zamereno i što se nije odricao dnevnica za službena putovanja, kao što su to činili drugi direktori javnih preduzeća. Kao još jedan greh pripisano mu je što je odbio preporuku grada kod konkusa za ograđivanje aerodroma.

“Konferenciji na Zlatiboru sam prisustvovao jer je to bilo logično. Zakonskog osnova za ograđivanje aerodroma nije bilo, a dnevnice sam naplaćivao samo kada sam putovao svojim vozilom”, objasnio je Savić.

Uporedo sa tužbom smenjeni direktor sprema druge papire – dokumentaciju za učešće na novom konkursu koji je nedavno raspisan.