Насловна страна Новости Инфраструктура Акција чишћења димњака у Ужицу

Акција чишћења димњака у Ужицу

1176

У циљу превенције и смањења загађења ваздуха у граду, Oдељење за заштиту животне средине

и одрживи развој спроводи акцију бесплатног чишћења димњака на индивидуалним објектима. Циљ акције је истицање значаја адекватног одржавања димњака и ложних уређаја, као и смањење емисије штетних гасова, са очекивањем да се овом меромкоја не изискује значајна новчана средства, може остварити допринос у смањењу загађeња.

Средствима буџетског фонда биће обухваћено чишћење 30 димњака и ложних уређаја који као енергент користе чврсто гориво дрво/угаљ, три котла на пелет и три котла на гас.

Поступак чишћења се одвија у 3 фазе, и то механичко чишћење димњака, димњача и ложних уређаја, мерење емисије димних гасова пре и после чишћења и упоредна анализа резултата. Упоредна анализа параметара ће показати разлику у нивоу емисије пре и после чишћења као и величину емисије у зависности од врсте енергента.

Заинтересовани суграђани се могу пријавити на телефон на број 031/592-421, Одељењу за заштиту животне средине и одрживи развој до 15. новембра. Предност имају становници I и II градске зоне, где се и региструје највеће загађење.

Чишћење ће се вршити на котловима за етажно и централно грејање (снаге до 50 kw). Акцијом неће бити обухваћени ложни уређаји малог капацитета (пећи, шпорети итд.) који служе за грејање једне просторије односно мањег простора. Чишћење ће се обављати од 20. новембра, и трајаће од 5 до 7 дана.