Насловна страна Новости Историја Sećanje na dane Užičke republike

Sećanje na dane Užičke republike

1259

Užička republika 1941. godine nije bila samo prva slobodna teritorija u okupiranoj Evropi, već i najbolji dokaz da fašistička armada nije nepobediva. O tome svedoče fotografije zarobljenih nemačkih vojnika, nastale samo pet meseci posle pobedonosnog ulaska fašističkih jedinica i okupacije Jugoslavije. Još jedan fotografski zapis o tome pronašao je istoričar Milorad Iskrin.

Dok Hitlerovi jurišnici gaze Evropu, u Užicu nastaju prve fotografije koje svedoče o porazu, te strašne arijevske armije. Zarobljene vojnike Vermahta, u Užičku republiku, sprovode četničke i partizanske jedinice, koje su još uvek u slozi.

Užice je i jedan od retkih gradova koji su u aprilskom ratu Nemcima pružili jak otpor – dejstvovala je i artiljerija, a poginulo oko 120 dobrovoljaca i vojnika Kraljevine Jugoslavije.

I posle okupacije, već u septembru, borbe oko Užica će biti sve žešće, pa nemačka komanda grad predaje četnicima Koste Pećanca. Oni se povlače u Požegu, a Užice 24. septembra, 1941. postaje centar novostvorene partizanske slobodne teritorije i naredna dva meseca, ovde će oko milion stanovnika živeti u slobodi.

I kada je, posle 67 dana “pala”, pred jakom neprijateljskom ofanzivom, Užička republika je nastavila da svedoči o mogućoj pobedi. A zarobljeni nemački vojnici – njih su, poštujući ženevsku konvenciju, partizani čak i lečili u svojoj bolnici, a pri povlačenju iz Užica – oslobodili.